Kalkon

Kalkon

Meleagris gallopavo

 

Ursprung:

Kalkonen kommer troligtvis ifrån Mexiko och syd-amerika.

 

Utseende:

Kalkoner tillhör de största och starkaste hönsfåglarna. Huvudet och en stor del av halsen är nakna. Kalkoner har en spetsig, hängande köttflik över näbbroten, medelhöga fötter med långa tår och oftast små sporrar. Kalkoner har en rundad stjärt, som kan resas upp och utbredas.

Fågeln är i vilt tillstånd ovan brunaktigt gul, med präktig metallglans och med breda, svarta fjäderkanter. Ryggen och övre täckfjädrarna är brun, med gröna och svarta band. På bröstet är kalkonen gulaktigt brun. Kroppslängden går upp till 1,3 meter. Honan är inte så färgrik och blir bara 85 centimeter lång.

 

Levnadskrav:

Kalkonen ärväldigt anpassningsbar och nöjer sig med lite klätter träd, ett hus med pinnar och lite buskage. De mår som bäst när de får strosa omkring på gården vilket det tillskillnad från dvärghönsen inte kan då det hotar faror konstant, men för kalkonerna är det inga problem!

 

Föda:

Vi ger våra kalkoner pullfoder med solrosfrön, hampafrön, majs, vete, korn, havre och annat smått och gott. Utöver det blandar vi även i snäckskal i maten.

 

Ruvningsperiod: Startar vanligen kring maj-juni

Ruvningstid: 25 dagar

Antal ägg per kull: 8-10 ägg/kull

 

Vem kan ha en kalkon?

Detta är ett större djur vilket krävs att man ägnar tid åt den. Den är heller inte den ultimata "barn" vänliga fågeln som t.ex. vakteln vilket gör att man skall nog avstå om man har små slängiga barn.

Kontakta oss

Fanny Andersson

fannysfaglar@hotmail.com

0762886865

Till salu

  • Vi har Belgiska jättekanin ungar till salu!
  • Japanska vaktlar