Hur Mimmi blev min

Hur Mimmi blev min

För- Resan med Mimmi började när jag (Fanny) tittade som alltid på fåglar till salu på blocket sommaren 2011. Som ägare av en Blå gul Ara och två blåpannade hittade jag en papegojras jag alltid drömt om att äga fast känt att det inte passat då det finns mycket negativ information om rasen som att de är enmans fåglar, aggressiva och mycket högljudda, Triton kakaduan.

 

Fågeln på blocket var en 2 årig Triton kakadua hona som hette Mimmi. Enligt beskrivningarna var hon en mycket mysig och go familjemedlem vilket i mina ögon var helt motsats mot var folk beskriver Triton kakaduan som. Jag vart direkt intresserad och kontaktade ägaren som berättade mer rolig info om Mimmi som att hon älskar att dansa och prata. Att hon var extremt sällskapssjuk och älskade att mysa i soffan framför tv:en.

 

Just då kände jag att jag hade för mycket projekt rågång för att skaffa en till gojja då gojjorna kräver extremt mycket tid och omsorg så för min del fick jag avvakta köpet.

 

Ungefär 1 år senare efter att jag hittat Mimmi, hade jag då läst på om triton kakduor och deras beteenden osv. jag hade dessutom sett många roliga filmer om deras speciella egenskap, att dansa bla den kända kakaduan Snowball på youtube m.m. Jag var helt såld på rasen och ville inget mer än att äga en. Jag hade dessutom sörjt förlusten av min första amazon som vart hela 45 år gammal samt förlusten av min ara som dog i en andingssjukdom. Pga att min yngsta amazon förlorat sina käraste vänner så valde jag att sälja honom till en flock amazoner där han idag lever ett mycket gott och vilt gojj liv. Så där stod jag 1 år senare, från att ägt 3 gojjor till noll, var jag helt förstörd av att inte ha en gojja på axeln att mysa med. Då händer det otroliga, Mimmi kommer ut på annons igen, hon vart aldrig såld. Timmen som annonsen lades ut satt jag på släktmiddag på Wedholms fisk i Stockholm, ut genom restaurangen springer jag och ringer ägaren till Mimmi, hon svarar och jag förklarar för henne att jag var mycket intresserad av att köpa Mimmi. Ägaren sa att det lät super det jag hade att erbjuda och hon hade tänkt på hur tråkigt det var att jag inte köpte Mimmi från första början då de verkligen ville att hon skulle hamna hemma hos mig.

 

In i restaurangen kommer jag, hur glad som helst efter att förhandlat mig till en Triton Kakadua som jag alltid drömt om, sätter mig vid bordet och förklarar för familjen om vad som hänt. Alla vart super glade över nyheten och till Göteborg for vi där Mimmi befann sig, helgen samma vecka. När vi kom till Mimmis hem mötte jag en helt ny dimension av tamfågel. Ut genom dörren kommer ägaren med Mimmi inlindad i en rosa handduk, halvsovandes, räcket över fågeln utan problem till mig och där ligger hon sovandes i min famn. En sådan kelig, mysig och extremt människokär fågel, hade jag aldrig mött tidigare. Ägaren förklarade att Mimmi hade blivit utstött ur holken som liten och därefter blivit handmatad av människor sedan dag 1. Hon visste nog knappt att hon var fågel. Hem for vi samma dag utan några problem. Vi fick med ett rosa sele som vi rastade henne i när vi stannade och fikade. Hon var helt coollugn, inte det minsta stressad utan bara en väldigt trevlig fågel att handskas med.

 

När vi kom hem till gården fick hon bo i sin nya bur i ca fyra dagar för att vänja sig med rummet och därefter var hon med på varenda måltid, aktivitet och arbete jag hade att göra på gården.

 

Mimmi idag

 

Idag är Mimmi snart 4 år och fortfarande samma goa fågel. Visst har hon börjat komma in i "tonåren" och busar lite, men långt ifrån någon problem fågel som ryktet sägs att Triton kakaduor ska vara.

 

Mimmi har bla varit med i Djurakuten på TV3 där hon fick visa konster och talförmåga efter att genomgått månadens hälsokoll. Hon är mycket duktig på att härma ljud och tala, men bäst är hon på att dansa. Kakaduor är till skillnad från övriga gojjor något mer högljudda, de skriker och pratar mycket och ofta, men är samtidigt väldens bästa vän.

 

Mimmi går ihop med alla djuren på gården dvs vår katt, våra hundar som hon älskar att rida på och andra fåglarna. Hon älskar att leka och busa med dem alla vilket är väldigt viktigt då det ingår i gojjornas socialisering.

 

Hoppas ni hittar bra info och bilder om Mimmi och hennes släktingar, triton kakaduorna :-)

 

/Fanny och Mimmi

 

 

Kontakta oss

Fanny Andersson

fannysfaglar@hotmail.com

0762886865

Till salu

  • Vi har Belgiska jättekanin ungar till salu!
  • Japanska vaktlar