Kaniner

 

Belgisk jättekanin

 

Ursprung:

Rasen härstammar från Flandern i Belgien och är känd sedan 1825. Den vita varianten framavlades i Tyskland 1912. Till en början var syftet med aveln av belgisk jätte att få fram stora djur till päls- och slaktproduktion. Den belgiska jätten är av världens största kaninraser. Det finns exemplar på 10-12 kg.

 

Utseende:

Den belgiska jätten ska ge ett majestätisk helhetsintryck och ha en långsträckt maffig kropp som inte verkar smal. Öronen ska vara upprättstående och minst 16 cm långa. För full pott på utställning ska en vuxen jätte väga minst 7.1 kg.

 

Levnadskrav: Kaninerna ska ha spån som bottenmaterial i sitt hus samtidigt som de vill ha tillgång till naturligt grönt som gräs. Det skall ha ett bo att gömma sig i och kvistar att nöta tänderna på. Vintertid har de värmelampor i sina hus, men på sommaren har de en stor fin utevoljär som de får bo i. Mocka buren dagligen då de bajsar ofta. Det är viktigt att pyssla med kaninen från första början så att den blir tam fort vilket är en fördel med tanke på deras enorma kroppstorlek. Manmåste även vänja kaninen med att den ständigt blir visiterad och kloklippt.

 

Vikt:

4 - 5 månader, 4.6 kg

5 - 6 månader, 5.3 kg

6 - 7 månader, 6.0 kg

7 - 8 månader, 6.5 kg

Vuxen: 7-12 kg

 

Godkända färger

 

Viltgrå, viltsvart, viltgul, viltblå, järngrå, chinchilla, viltröd, svart, blå, vit rödögd samt vit blåögd.

 

Föda:

Vi ger våra kaniner Kraft Groov 125 eftersom det innehåller med smältbart protein och detta är ett mycket bra foder för ungdjur. De ska ha fri tillgång till hö. Friskt vatten såklart och där går det åt en hel del. Därefter är det viktigt att de får grenar att gnaga på allt för att tänderna ska hålla sig i en bra längd, man kan även ge dem olika sorters grönsaker, men inte allt för mycket fastän de är riktiga storätare! De är inte det ekonomiska valet utan detta är en kanin man köper för deras storlek och underbara personlighet.

 

Förökning:

Dräktighet: 29-35 dygn

Antal ungar: 4-10 st

När kaninen föder sina barn kallas det för att den kättlar.

Kaniner är kända för att mogna fort (6 månaders ålder) samt föröka sig snabbt vilket gör att man måste hålla koll så att man inte har ett tiotal kaninungar springandes i voljären.

 

Vem kan ha en belgisk jätte?

Belgiska jätten är underbara kaniner som mycket lätt blir tama. På grund utav att de är mycket stora så gör det dem till en mindre lämplig barn kanin, men de har ett underbart temperament utöver det. De kan beskrivas kort och gott som världens snällaste jättar.

 

Kontakta oss

Fanny Andersson

fannysfaglar@hotmail.com

0762886865

Till salu

  • Vi har Belgiska jättekanin ungar till salu!
  • Japanska vaktlar