Guldfasan

Guldfasan

Chrysolophus pictus

Ursprung:

Guldfasan är en västkinesisk hönsfågel som är vanlig som burfågel i hela världen, och numera återfinns i en vild population i Storbritannien.

 

Utseende:

Den färggranna hanen är cirka 90–105 centimeter lång, varav två tredjedelar utgörs av stjärten. Honan påminner om den vanliga fasanhonan, men har en mörkare fjäderdräkt, är lite smäckrare och har en förhållandevis längre stjärt, som utgör ungefär halva fågelns längd på cirka 60–80 centimeter. Guldfasanen är ursprungligen Röd, men det har uppstått mutationer inom aveln vilket resulterat, gul guldfasan.

 

Föda:

Vi ger fasanerna fasanfoder, solrosfrön, hampafrön, majs, vete, korn, havre och annat smått och gott. Utöver det blandar vi även i snäckskal i maten.

 

Ruvningsperiod: Startar vanligen kring mars-april, men en av mina hönor ruvade fram en kyckling i slutet av augusti ett år.

Ruvningstid: 22-23 dagar

Antal ägg per kull: 8-12 st (hönan lägger max ca 38 ägg på ett år om man inte låter henne ruva.)

 

Förökning:

Guldfasaner "spelar" för sina hönor genom att de småpipande skuttar runt henne, stannar och fäller ut sin krage till en "solfjäder".

 

Vem kan ha en Guldfasan?

För nybörjare så är Guldfasanen den ultimata voljärfågeln då den är mycket social, vänlig och funkar med flera olika arter vilket inte är vanligt hos fasan fåglar. Guldfasanen kan bli runt 10 år gammal precis som de flesta fasan arterna.

 

Vi har ofta Guldfasaner i olika åldrar till salu!

Kontakta oss

Fanny Andersson

fannysfaglar@hotmail.com

0762886865

Till salu

  • Vi har Belgiska jättekanin ungar till salu!
  • Japanska vaktlar