Japansk vaktel

Japansk vaktel

Coturnix japonica

Ursprung:

Japansk vaktel är den vanligaste av alla vaktlar. Japanska vaktlar finns vilt på de Japanska öarna och i området runt Kina.

 

Levnadskrav: Vaktlen klarar vårt kalla klimat mycket bra och kan gå ute året om. men som alla vaktlar bör man ge dom en chans att krypa in i något. Hanen lever i flock med horn (max 12 stycken). Vaktlar är marklevande fåglar och trivs i en rymlig bur eller hägn. De vill gärna ha något hörn där de kan gömma sig under lite ris eller nån grästuva. Det är viktigt att ha liten maskstorlek i hägnet, så de inte smiter. Smiter de utomhus så är det hoppläst att fånga dem i regel, det är inte heller bra för vår svenska fauna att de går fria i skog och mark.Vakteln lever ett intensiv liv då den bara uppnår en ålder kring 1-2,5 år vilket gör att de mognar och ruvar fort i massor. De mognar vid 6 veckors ålder och brukar börja värpa därpå.

 

Utseende:

Den japanska vakteln är mycket liten och påminner om en liten boll på ben. Den är mycket söt och vänlig, perfekt för barn att ta hand om. De finns i all möjliga färgkominationerna, men den vanligaste är naturfärgad. Man ser ingen direkt skillnad på hane och hona utan det måste man avgöra vid kloaken där hanarna har ett vitt skum utrinnandes om man försiktigt trycker ovanför kloaken.

 

Föda:

Vi ger vaktlarna vanligt pullfoder, solrosfrön, hampafrön, majs, vete, korn, havre och annat smått och gott. Utöver det blandar vi även i snäckskal i maten för att stödja deras massiva äggproduktion. Håller man dom inne vintertid och ger dom lite ljus värper dom året runt.

 

Ruvningsperiod: Startar vanligen kring mars-april, honan börjar ruva första året redan.

Ruvningstid: 16-18 dagar

Antal ägg: 300 ägg/år

 

Förökning:

Hanen grälet med allt han har och jagar honorna istället för att direkt imponera på dem. Man kan se skillnad på dras kön redan vid 3 veckors ålder, ett av sätten är att tupparnas bröstfjädrar är kanelbruna hönornas kloak är lilaaktig. Men om man är osäker kan man vänta till vecka 6 då tupparna får en stor knöl på gumpen.

 

 

Vem kan ha en Vaktel?

Vakteln är utmärkt för nybörjaren då det är mycket lätta att kläcka och sköta samtidigt som de är fantastiskt trevliga små clowner. Vakteln uppskattas bland barn framförallt tack vare deras lilla storlek som är lika stor som en humla när de är kycklingar.

 

Kontakta oss

Fanny Andersson

fannysfaglar@hotmail.com

0762886865

Till salu

  • Vi har Belgiska jättekanin ungar till salu!
  • Japanska vaktlar